duminică, 3 februarie 2013

Greșeli de top în web design


Introducere
Bine ați venit în era Internetului. Cumpărăturile online, învățământul la distanță, afacerile online sunt factorii cei mai comuni ca niciodată în această eră. Web designul este efectiv interfața dintre tehnologie și oameni. Un website poate fi atât un prieten cât și un ucigaș. Greșelile comune în pregătirea însuși a site-ului ne ucid sau fac să scadă traficul acestuia. Haideți să vedem cele mai comune greșeli una câte una și cum le putem rectifica.
Formatarea textului (Typography)
Conținutul este sufletul oricărei pagini web. Deși conținutul este bogat, lizibilitatea este principalul factor în aducerea a câți mai mulți vizitatori pe site. Dacă fontul este prea mic, prea mare sau amestecat, utilizatorii își pierd interesul pentru pagina respectivă. Subliniind câteva cuvinte simple, deși ajută motoarele de căutare să-l indexeze mai bine, traficul consistent pe pagina va crește numai atunci când aspectul paginii web (în ceea ce privește fontul) este atractiv și ușor de citit. Trebuie avut grijă de compatibilitatea browserelor când alegem fontul. Câteva sugestii de memorat: IMPACT pentru headere și ARIAL pentru conținut. Mărimi ale fontului adecvate, culorile fontului, folosirea unei grile ajutătoare, regulile de spațiere, aliniere – toate acestea ajută la eliminarea uneia dintre cele mai comune greșeli.


Lipsa unor standarde web
Standardele web includ unelte pentru o mai ușoară utilizare. Acestea sunt limbajele fără tabele CSS și HTML5. Compatibilitatea pe mai multe browsere trebuie realizată făcând site-ul mai prietenos cu motoarele de căutare și de asemenea se reduce lățimea de bandă folosită pentru o încărcare mai rapidă a paginilor. Actualizări consistente ale conținutului cu ultimele standarde web aduc mai mult trafic pe site. Adăugarea la un site WordPres a unui plugin face navigarea mai rapidă. De exemplu, conținutul poate fi căutat prin intermediul “smart link-urilor” plasate în pagină.
Încărcarea greoaie a imaginilor și a conținutului
Mulți înghesuie maximum de informații într-o singură pagină, o mulțime de imagini, tone de explicații. Mulțimea de imagini din prima pagina face ca website-ul să scadă în performanță. Chiar dacă motoarele de căutare aduc pagina în top 10, vizitatorii nu vor aștepta niciodată până aceasta se va încărca în totalitate.
Tehnici de design necorespunzătoare
Principalul interes al utilizatorilor este să găsească informație și după aceea cum arată site-ul. Tehnicile corecte de design direcționează vizitatorul spre paginile specifice conținutului căutat într-un mediu plăcut și ușor lizibil. Tehnicile incorecte de design cum ar fi reclame din abundență sau prea multe autentificări chiar pentru informații de bază de multe ori irită utilizatorii și îi fac să părăsească pagina.
 Eșecurile navigării
Este foarte posibil ca un site după o actualizare să aibă erori de navigare și să conducă spre pagini 404. În loc de a afișa o pagină 404 oarbă mai bine ar fi să fie redirecționat către o pagină 404 personalizată cu link-uri către ceea ce căuta vizitatorul. În WordPress redirecționarea se face cu un plugin care trimite direct către pagina inițială chiar dacă a fost mutată între timp.
 Informație incorectă
Vizitatorii accesează un site pentru a găsi informație detaliată. Paginile introductive oferă datele pe care utilizatorii anticipau că le găsesc acolo. Aici sunt șanse ca aceștia să aprofundeze informația cu alte detalii mai amănunțite. Informația corectă, consistentă și actualizată periodic face să mențină utilizatorul pe pagină și să revină periodic. Având un forum în site va ajuta înțelegerea părerilor pozitive sau negative despre acesta. Conform semnalelor din forum, proprietarul site-ului are responsabilitatea să se îngrijească de toate părerile negative.
Concluzie
Conținutul poate fi gestionat de sistemul de management de conținut (CMS). Aspectul efectiv poate fi controlat și prin intermediul celor mai noi plugin-uri SEO. Uneltele SEO și plugin-urile SEO ajută pagina web să fie indexată mai ușor de motoarele de căutare și să primească un rang mai bun. În final, ideea este că un administrator al unui site trebuie să țină seama de ceea ce am spus mai sus și să se dezvolte odată cu tendințele.